تئوری انتخاب یا Choice theory چیست؟

innovation-planning-and-planning-idea-chess-competition

خلاصه مطلب

این نظریه میگه که تنها اطلاعات هست که بین دو نفر رد و بدل میشه و هیچ‌کس نمی‌تونه ما رو به کاری یا داشتن احساسی وادار کنه. داشتن این اطلاعات نمیتونه ما رو وادار به انجام کاری کنه و  این انتخاب خودمونه که تصمیم بگیریم چطوری اطلاعات رو توی ذهنمون طبقه‌بندی کنیم و یا بخشی از اون ها رو حذف کنیم. همچنین انتخاب خودمونه که چطوری به اون ها واکنش و پاسخ بدیم.

Finding for last missing piece to finish or complete work. decision, trying to overcome difficulty and finish work concept.
Finding for last missing piece to finish or complete work. decision, trying to overcome difficulty and finish work concept.

آشنایی با تئوری انتخاب یا Choice theory   

در تئوری انتخاب که اولین بار توسط روانپزشکی به نام آقای ویلیام گلاسر در کتابی با همین عنوان مطرح شد، فرض میشه که آدم ها در هر لحظه زندگی‌ خودشون در حال انتخاب هستن و مسئولیت انتخاب‌هاشون رو برعهده دارن. در واقع آقای گلاسر در این کتاب «چرایی» و «چگونگی» انجام رفتار انسان ها پاسخ میده؛. تئوری انتخاب توضیح می‏ ده که موجودات زنده چرا و چه طوری رفتار می‏کنن.

بنابراین ویلیام گلاسر اعتقاد داره که آدم ها تنها بر اساس نظرات، باورها و عقاید خودشون هست که انتخاب‌هاشون رو انجام میدن و راهکار خیلی از مشکلات ما انسان‌ها، در اصلاح رفتارها و انتخاب‌های خودمون نهفته هست ؛ چون اون معتقده که هر چه مرکز کنترل درونی در انسان‌ها بیشتر تقویت و تثبیت بشه، مشکلات و چالش‌هاشون در زندگی کمتر میشه.

تئوری انتخاب و ۵ نیاز اساسی

بر اساس این نظریه ما تمام رفتارهایی که از خودمون بروز میدیم، در پاسخ به ۵ نیاز اساسیمون هست. از نظر دکتر گلاسر همه آدم ها در نیازهاشون اشتراک دارن ولی شدت و ضعف اون در هر انسانی متفاوته و همین تفاوت باعث پاسخ متفاوت به اون نیاز میشه که در نهایت باعث بروز رفتار متفاوت نسبت به افراد دیگه میشه.

این 5 نیاز عبارتند از:

  • نیاز به بقا و زنده ماندن
  •  نیاز به عشق (ارتباط)
  • نیاز به قدرت(خودشکوفایی، ارزشمندی، عزت‌نفس)
  • نیاز به آزادی
  • نیاز به تفریح و سرگرمی 
Portrait of Asian woman that sitting in the office thinking about marketing
thinking about marketing

 ۱۰ اصل مهم از نظر ویلیام گلاسر

تئوری انتخاب دارای ۱۰ اصله که واقعیت‌های مشخصی رو درباره ما و رفتارهامون بیان می‌کنه. این ۱۰ اصل عبارتند از:

1. تنها کسی که ‌رفتارش را می‌توانیم ‌کنترل کنیم خود ما هستیم.
۲. همه اونچه به دیگران میدیم یا از اونا می‌گیریم، فقط اطلاعاته.
۳. همه مشکلات روانی شکلی از مشکلات ارتباطی نشاًت میگیرن
۴. وجود این ‌رابطۀ مشکل‌دار، همواره بخشی از زندگی کنونی ماست.
۵. گذشته بر اونچه ما هستیم تأثیری غیر قابل انکار داره، اما ما می‌تونیم برای ارضای نیازهای بنیادین خودمون برنامه‌ریزی کنیم تا آینده ای مطلوب تر داشته باشیم.
۶. تمام رفتارهای ما برای تأمین ۵ نیاز اساسی هستن.
۷. هریک از ما یک  ‌دنیای ‌مطلوب خاص خودمون رو در ذهن داریم.
۸. همه رفتارهای ما از ۴ عنصر اصلی تشکیل شدن: ‌فکر، ‌احساس، ‌فیزیولوژی و ‌عمل
۹. درک این نکته که ما تنها بر رفتار خودمون کنترل داریم، منجر به آزادی ما میشه.
۱۰. ما تنها بر تفکر و عمل خودمون کنترل مستقیم داریم، اما می‌تونیم با کمک این دو احساسات و فیزیولوژیمون رو هم کنترل کنیم.

این اصول نشون میدن که انسان قادره با تأثیرگذاری بر رفتار خودش و ایجاد تغییر در طرز فکر و عملش، بهبود روابط و رسیدن به رضایت و آزادی شخصی خودش رو تحقق ببخشه.

انتقادات واردشده به نظریه ویلیام گلاسر

درسته که نظریه ویلیام گلاسر طرفداران بسیاری داره و کتاب‌های زیادی به اون ارجاع دادن ولی این نظریه منتقدان خودش رو هم داره.

نظر منتقدان اینه که آقای گلاسر تاثیر فیزیولوژی رو در روان و تصمیمات انسان بسیار کم در نظر گرفته. نظر دیگه اونا اینه که تاثیر محیط و عوامل غیرقابل کنترل بر رفتار و تصمیمات انسان رو به کل نادیده گرفته. همچنین گلاسر در مقالاتش و در کتابش هم تاکید بیش از حدی به انتخاب رفتار داشته و برای روش‌های درمانی به خصوص روان‌درمانی و دارودرمانی در اختلالات روانی، اعتبار چندانی قائل نبوده.

کلام آخر

ما در این مقاله به آشنایی با تئوری انتخاب پرداختیم و همچنین اصول ده‌گانه نظریه تئوری انتخاب رو بیان کردیم. تئوری انتخاب بیان می‌کنه که ما مسئولیت تمام انتخاب‌هامون رو باید برعهده بگیریم؛ اگر ما رفتارهای مؤثر و مسئولانه ‏ای انتخاب کنیم، یعنی یاد بگیریم هم نیازهای خودمون رو به خوبی برآورده کنیم و هم مانع برآوردن نیازهای دیگران نشیم؛ خشنود، کامیاب، شاداب و باطراوت خواهیم بود و همواره زندگی رو به دلخواه خودمون میتونیم پیش ببریم.

خوشحال میشیم که نظراتتون رو برای کاملتر شدن وکاربردی تر شدن این مطلب بدونیم.

منابع:

www.marjanbahram.com

مقالات مرتبط

18 گام تا تصمیم گیری درست

تصمیم‌گیری شامل انتخاب بهترین راه حل از بین تمام راه‌حل‌های ممکن برای رسیدن به یک هدف یا حل یک مشکل هست. هیچ فرمول قطعی برای تصمیم‌گیری‌ وجود نداره، اما دونستن یه سری اصول میتونه به شما کمک می‌کنه که بهتر ودرست تر تصمیم بگیرید؛ فرقی نداره بخواین تصمیم بزرگی بگیرید یا کوچک. رعایت یه سری اصول برای گرفتن هر تصمیمی مهمه و در این مقاله میخوایم این اصول رو معرفی کنیم.

 6 کلاه تفکر؛ راهکار ادوارد دوبونو برای پیشبرد جلسات تصمیم گیری

طرز برخورد افراد مختلف با مشکلات و مسائل زندگی بسته به نگرش اون ها متفاوته. نگرش خلاقانه و دیدن ابعاد و زوایای مختلف یک مسئله نقش مهمی در ارائه بهترین راهکار برای حل اون داره. شش کلاه فکری یک مدل نقش آفرینی هست که در سال ۱۹۸۶ توسط ادوارد دوبونو طراحی شد. تکنیک و رویکرد شش کلاه تفکر به عنوان یک تکنیک حل مسئله می تونه برای کشف مشکلات از دیدگاه های مختلف به منظور کشف راه حل های جدید استفاده بشه. برای آشنایی بیشتر با تکنیک شش کلاه تفکر با ما همراه باشید. 

پارادوکس انتخاب؛ چرا گزینه های بیشتر الزاماً باعث تصمیم گیری بهتر نمی شوند؟

وجود بیش از حد گزینه‌ها در جامعه مدرن در واقع منجر به نارضایتی افراد از تصمیماتشون میشه. درواقع وجود گزینه‌های فراوان به جای افزایش رضایت افراد، باعث می‌شه که اون ها سردرگم بشن و نهایتاً از تصمیماتشون ناراضی باشند و این چیزیه که به اون پارادوکس انتخاب گفته میشه. مفهوم پارادوکس انتخاب میگه که در صورت وجود گزینه‌های زیاد، به جای افزایش آزادی برای دستیابی به اون چیزی که میخوایم، آزادی انتخاب ما محدود می‌شه.

چطور با استفاده از تکنیک اسکمپر (SCAMPER) ارزش افزوده محصولات و خدماتمان را افزایش دهیم؟

گاهی اوقات می‌خواهیم در ارائه خدمات یا تولید محصولات تغییری ایجاد کنیم و یا آن را بهبود دهیم، اما سخت می‌توانیم ایده‌‌ای جدید برای این کار پیدا کنیم. اینجاست که تکنیک‌های خلاقیت و طوفان فکری، ارزش خود را به ما نشان می‌دهند. تکنیک اسکمپر یکی از همین تکنیک‌هاست. هدف از این تکنیک این است که با ترغیب کردن شما به جستجوی راهی برای بهبود محصول یا خدمات فعلی، مسیر تفکرتان را به جایی برساند که ایده‌ای برای یکی از محصولات یا خدمات جدید پیدا کنید. روش اسکمپر (SCAMPER) با تشویق به طرح ۷ نوع سؤال مختلف به شما کمک می‌کند تا با استفاده از قدرت خلاقیت خود، متوجه شوید که چگونه می‌توانید محصولات، خدمات، مشکلات و ایده‌های موجود را نوآوری کنید و بهبود بخشید. توجه کنید که منظور از کلمه «محصول» فقط اجناس فروختنی نیست. محصول می‌تواند به خدمات، فرآیندها و حتی افراد نیز اطلاق شود. بنابراین می‌توان تکنیک اسکمپر را با اندکی تغییر در موقعیت‌های بسیاری به‌کار برد. در ادامه ابتدا بررسی می‌کنیم که تکنیک اسکمپر چیست سپس نحوه‌ی استفاده از تکنیک اسکمپر را یاد خواهید گرفت. شروع استفاده از روش اسکمپر بسیار آسان است و در جلسات نوآوری و ایده‌پردازی بسیار کارآمد است.

12 روش کمک کننده برای تصمیم گیری سریع و در عین حال درست و موثر

تصمیم‌گیری‌های درست و خلاقانه می‌تونن ما رو به رشد و توسعه فردی هدایت کنن. زمانی که تصمیم‌گیری از روی منطق باشه ما زمان خیلی کمتری رو صرف تصمیات اشتباه میکنیم و می‌تونیم انرژی و وقت خودمون رو نگه داریم. تصمیم گیری درست به ما انگیزه میده و ازمون پشتیبانی میکنه تا مسیر صحیح برای رسیدن به اهدافمون قرار بگیریم. تصمیم گیری سریع یا quick-decision-making بهمون کمک میکنه تا دچار پارادوکس انتخاب نشیم. برای آشنایی با پارادوکس انتخاب کلیک کنید.

پاسخ‌ها

enemad-logo