12 روش کمک کننده برای تصمیم گیری سریع و در عین حال درست و موثر
خلاصه:
تصمیمگیریهای درست و خلاقانه میتونن ما رو به رشد و توسعه فردی هدایت کنن. زمانی که تصمیمگیری از روی منطق باشه ما زمان خیلی کمتری رو صرف تصمیمات اشتباه میکنیم و میتونیم انرژی و وقت خودمون رو نگه داریم. برای تصمیم گیری درست باید اول موانع و چاله های تصمیم گیری رو بشناسیم و بعد با روش های تصمیم گیری درست آشنا بشیم تا در زمان تصمیم گیری و انتخاب مسیر، سریع تر و مطمنئن تر قدم برداریم. تصمیم گیری درست به ما انگیزه میده و ازمون پشتیبانی میکنه تا مسیر صحیح برای رسیدن به اهدافمون قرار بگیریم. تصمیم گیری سریع یا quick-decision-making بهمون کمک میکنه تا دچار پارادوکس انتخاب نشیم و با اعتماد به نفس بیشتری تصمیم بگیریم.
پیشنهاد میشه اگر یه مقدار وقت دارید و قرار نیست ضربتی تصمیم بگیرید، مقاله “18 گام تا تصمیم گیری درست” رو هم مطالعه کنید.
چرا تصمیم گیری سریع مهم است؟
همه ما حداقل یک بار توی شرایطی بودیم که نیاز به تصمیم گیری سریع داشتیم و در زندگی روزمره زیاد به این نوع تصمیمات برمیخوریم مثل انتخاب یک رستوران برای ناهار. ولی همیشه تصمیم گیری به راحتی انتخاب یک رستوران برای ناهار نیست و گاهی مجبوریم تصمیمات خیلی مهمی رو در زمان کمی بگیریم. در این شرایط انتخاب بهترین راهحل سخته.
همیشه برای گرفتن تصمیم روزها و یا ساعتها زمان نداریم و گاهی مجبوریم تصمیمات خیلی مهمی رو در زمان نسبتا کوتاهی بگیریم. در اینجاست که اهمیت تصمیم گیری سریع مشخص میشود بنابراین لازمه که با چند روش برای تصمیم گیری هوشمندانه آشنا بشیم.
یکی از دلایلی که تصمیمگیری انقدر مهمه اینه که این تصمیمها تاثیر مستقیمی بر زندگی روزمره ما دارن. تصمیمگیریهای کوچیکی مثل چه غذایی بخوریم، چه لباسی بپوشیم، چه کاری رو انجام بدیم. این تصمیمها به طور تدریجی کلیت زندگیمون رو تشکیل میدن و به تصمیمهای بزرگتر و مهمتری درباره زندگیمون منجر میشن.
و اما
12 روش تصمیم گیری سریع
1.داشتن تفکر انتقادی
برای گرفتن تصمیم درست و سریع در مرحله اول از مهارتهای تفکر انتقادی استفاده کنید. در تفکر انتقادی شیوه استدلال بر مبنای مشاهده، تجربه، تجزیه و تحلیل و بازتاب هست. یعنی باید کاملاً بدونید که هدفتون چیه و معیارها و گزینه هایی که پیش رو دارید چه مواردی هستن.آیا تصمیمی که میخواید بگیرید تصمیمات دیگهای رو در پی داره؟ آیا این تصمیم تحت تاثیر عوامل دیگه هم هست؟
به این صورت که پیامدها و نتایج، معایب و مزایای هر تصمیم رو در نظر میگیرید تا نهایتا بهترین تصمیم رو بتونید انتخاب کنید.
2. شناخت اولویتها و ارزشها
وقتی چیزهایی که براتون ارزشمند هستن رو بشناسید و اون ها رو اولویت بندی کنید اون موقع تصمیم گیری خیلی براتون آسونتر میشه.
اگه به خانوادتون بیشتر از داشتن پول اهمیت میدید، اون موقع کاری رو انتخاب نمی کنید که مجبور باشید از زمانی که قرار بوده در کنار خانواده باشید بزنید و به جاش کار کنید.
3. تفکیک حاشیهها از مسائل اصلی
برای تصمیم سریع و هوشمندانه باید حاشیههای تصمیماتتون رو مشخص کنید. باید عوامل اصلی رو از فرعی جدا کنید تا یه وقت اینقدر درگیر حاشیه ها و مسائل فرعی نشید که دیگه اهمیت موضوع اصلی کمرنگ بشه.
4. حفظ آرامش و خونسردی
اگه بتونید در هنگام تصمیم سریع گرفتن، آرامش و خونسردی خودتون رو حفظ کنید خیلی میتونه بهتون در این راه کمک کنه. قطعاً در آرامش تصمیم گرفتن خیلی میتونه بهتون کمک کنه تا تصمیمات درست تری بگیرید؛ چون اینجوری میتونید تمام جوانب تصمیمتون رو بررسی کنید و احساسات نامربوط و گمراهکننده رو از خودتون دور کنید.
5. کسب اطلاعات و مشورت با دیگران
اگه تصمیمی که میخواید بگیرید براتون روشن نیست باید سعی کنید اطلاعات بیشتری در موردش کسب کنید. شاید در این راه لازم باشه از افرادی کمک بگیرید.همچنین مدت زمانی که صرف جمعآوری اطلاعات میکنید، باید در برابرِ مقدار ریسکی که حاضرید برای تصمیمگیری اشتباه بپذیرید، برآورد بشه.
اگه تصمیمی اینقدر مهمه که آینده تون رو مشخص میکنه تنها روی توصیههایی که یه فرد خاص میده تکیه نکنید. توجه کنید که همه افراد دارای سوگیریهای خاص خودشون هستن. با شناسایی این سوگیریها، میتونید در تصمیمگیریهاتون از اون ها جلوگیری کنید.
6. مشخص کردن معیارهای تصمیم گیری
برای اینکه بتونید یک تصمیم رو عملی کنید لازمه تا معیارهای تصمیم گیریتون معین باشه. مثلا معیار تصمیم گیریتون برای پختن شام سلایق اعضای خانواده و یا مواد غذایی موجود در خونه هست. قطعا داشتن این معیارهای مشخص برای گرفتن یک تصمیم درست بهتون کمک میکنه.
7. توجه به معیار زمان
برای تعیین مدت زمانی که باید به روند تصمیمگیری اختصاص بدید، این پرسش ها رو از خودتون بپرسید:
- برای این تصمیم چقدر زمان دارم؟
- آیا برای گرفتن این تصمیم ضربالاجلی تعیین شده؟ اگر اشتباه تصمیم بگیرم پیامدهای این تصمیم اشتباه ناشی از فرصت کم چیه؟
- با توجه به شرایط موجود، تصمیمگیری سریع در این رابطه چه مزایایی داره؟
- آیا صرف زمان بیشتر کیفیت تصمیم رو میتونه افزایش بده؟
به خاطر داشته باشید که گاهی یک تصمیم سریع مهمتر از تصمیم «درست» هست و گاهی بالعکس.
8. بیشتر تکیه کردن بر منطق؛ تا احساس
برای درست تصمیم گرفتن هم باید به ندای دلتون توجه کنید و هم به منطق برخواسته از فکرتون. اما وزن منطق بهتره که یه مقدار بیشتر باشه. اینجوری معمولا نتیجه بهتری می گیرید.
9. در نظر گرفتن موقعیت های مشابه گذشته
اصولاً حافظه ما به صورت انتخابی عمل میکنه. همین حافظه انتخابیه که یادمون میاره امروز با چه کسی صحبت کردیم ولی یادمون نیست چهارشنبه هفته گذشته شام چی خوردیم.
استفاده از تاریخ در تصمیم گیری به این صورته که به یاد بیاریم دفعه گذشته که در موقعیت مشابه بودیم چه اتفاقی افتاد و ما چه عملکردی از خودمون نشون دادیم. پس خاطراتتون رو مرور کنید تا از آموخته های قبلی تون استفاده کنید. یاد بگیرید که از تصمیمات بد گذشته درس بگیرید و درگیر عواقب اونا نشید.
10. محاسبه ریسک
هر تصمیمی پیامدها و ریسکهای خودش رو داره. قبل از تصمیمگیری، با در نظر گرفتن ریسک هر گزینه میتونید در انتخاب هاتون قدرتمندتر عمل کنید و تصمیمات بهتری بگیرید.
11. پرهیز از تحلیل بیش از اندازه کردن
بعضی افراد ممکنه برای تصمیم گیری سفرشون شش ماه زمان صرف کنن یا برای نوشتن نامه به مدیرشون یک روز کامل اختصاص بدن. مغز این افراد به طور دائم در حال کنکاش تمام موانع احتمالی هست. این شرایط باعث میشه که برای تصمیمگیری درباره قرار عصر جمعه هم به اندازه تصمیمگیری درباره مسئله تأثیرگذاری مثل پذیرش پیشنهاد شغلی انرژی مصرف کنن. ممکنه این افراد دچار فلج تحلیلی باشن. اون ها همه مسائل رو در یک سطح از اهمیت میبینن و برای هرکاری و هر تصمیمی نیازمند بررسی دقیق جزئیات هستن. فلج تحلیلی به وضعیتی گفته میشه که شما درباره یک وضعیت یا یک موضوع خاص اطلاع دارید ولی قادر به تصمیمگیری در مورد اون نیستید و در اون لحظه احساس سردرگمی میکنید. بنابراین وقتی که متوجه شدید دارید بیش از حد روی یک مسئله تمرکز میکنید و روی اون زمان میذارید، دست نگه دارید و سعی کنید به این روند خاتمه بدید و زودتر تصمیم گیری کنید.
12. جسور و شجاع بودن
گرفتن تصمیم سریع شجاعت میخواد. اینکه بتونید سریع فکر کنید و با نتایج احتمالی یک تصمیم غلط کنار بیاین، شجاعت لازم داره.
پیشنهاد میشه آموزش تصمیم گیری چندمعیاره با استفاده از نرم افزار Expert Choice به سبک مدیرمدبر رو دنبال کنید.
همچنین برای تصمیم گیری بهتر، پیشنهاد میشه به پادکست خلاصه کتاب 53 اصل تصمیم گیری گوش کنید.
کلام آخر
ما در این مقاله به بررسی اهمیت تصمیم گیری و همچنین تصمیم گیری سریع پرداختیم و 12 روش برای گرفتن تصمیم گیری سریع معرفی کردیم که البته با تمرین کردن میتونه به یک مهارت تبدیل بشه. برای گرفتن تصمیم سریع و درست باید ابتدا از شیوه تفکر انتقادی استفاده کنیم؛ اهداف ، معیارها و گزینه ها، پیامدها و اولویت هایمان را شناسایی کنیم تا با حفظ آرامش خود بتونیم بهترین انتخاب رو داشته باشیم.
خوشحال میشیم که نظراتتون رو برای کاملتر شدن وکاربردی تر شدن این مطلب بدونیم.
منابع:
rogeh.com
marjanbahram.com
پاسخها